Pop-up podcastavond over de dood

Wat gebeurt er als vreemden afspreken om te praten over de dood?

Het gesprek starten over de dood en je uitvaart. Hoe doe je dat? Voor mijn zoektocht naar gespreksstarters over ons einde vroeg ik vier mensen:

Luister naar een podcast over de dood en deel je inzichten of hersenspinsels met mensen die je niet kent. Doe je mee?

Ze zeiden ‘ja’. En daar zaten we dan. Twee weken erna, op een doodnormale woensdagavond, rondom de digitale tafel. Ik kende iedereen, de rest elkaar niet. Allemaal hadden we onafhankelijk van elkaar de podcast Kassiewijle geluisterd, gemaakt door journalist Laura Stek en kunstenaar Babs Bakels. Een fantastische podcast over de dood en de manier waarop wij daar als samenleving mee omgaan.
In zes afleveringen word je meegenomen langs onderwerpen zoals de doodsangst, de laatste adem, het dode lichaam en het afscheid.

Waarom organiseerde ik deze podcastavond?
Vragen naar iemands laatste wensen is niet per se heel alledaags. Wat is het juiste moment? Hoe zal de ander reageren? En waar moet je het überhaupt over hebben?

Daarom was ik benieuwd: Wat gebeurt er als je dit onderwerp op een vooraf afgesproken tijdstip met vreemden en met een concrete aanleiding, namelijk een podcast, op tafel legt? Conclusie: Veel en tegelijkertijd ook niets shocking.

Eerlijk gezegd: ik vond het van tevoren best spannend. Hoe zal dit gesprek verlopen? Wakker ik niet allerlei (doods)angstige gevoelens en gedachten aan bij de deelnemers? Hun antwoord? Nee. Het was juist een fijn en open gesprek, niet zwaar of ongemakkelijk.

Mijn inzichten: 

  • Vreemden kunnen goede gesprekspartners zijn. Praten over de dood met mensen die je niet kent, kan soms makkelijker zijn dan praten met je vrienden of familie: het is minder (emotioneel) beladen, omdat de mensen verder
    van je af staan. 

  • Een gesprek over de dood hoeft niet altijd zwaar te zijn. Op momenten kan het juist ook verfrissend, bijzonder of zelfs grappig zijn.

  • Geen “voorspel” nodig. Omdat het tijdstip en het onderwerp vaststond, konden we gelijk het gesprek starten. Geen onzekerheid wanneer of waarover het gesprek te moeten beginnen. 

  • Iemand direct vragen naar zijn laatste wensen werkt niet bij iedereen. De podcast Kassiewijle gaf ons genoeg handvatten. Deze concrete onderwerpen, die niet gelijk gaan over je eigen dood of uitvaart, kunnen een goede start zijn voor het gesprek.  

Maar mijn mooiste inzicht: Twee deelnemers willen na deze avond het gesprek ook wel aangaan met hun ouders. Nee, de dood is niet fijn en gezellig, maar ik denk wel dat we moeten oefenen om erover te praten, leren welke vragen we kunnen stellen en ervaren dat het gesprek erover niet altijd zwaar of moeilijk hoeft te zijn, maar juist verbindend kan werken. 

Ben jij ook op zoek naar een manier het gesprek te starten over de dood?
Misschien helpt deze podcast je wel. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!
Leuk als je een berichtje stuurt!


Previous
Previous

Naar het uitvaartmuseum (ja, dat bestaat)

Next
Next

Waarom ik diep duik in de dood